Påskedyst mod Birkerød PH

Den 12. maj afholdt PH København vores traditionelle ”Påskedyst” mod Birkerød PH.

Siden 2012 har det været en fast tradition at vores 2 afdelinger på skift afholder en dyst, hvor 4 ukårede ekvipager fra hver afdeling stiller til en konkurrence, der er en mix af kårings- og unghundeprogrammet og med en tvist der kan ligge uden for programmet.

Vi glæder os hvert år til at se vores hunde og hundeførere, med friskt mod, fint klare øvelser der ikke lige er som de plejer. Deltagerne er også altid spændt på hvad der nu er fundet på af sjove ting.

Årets dyst var tilrettelagt af PH København og bestod af 3 standpladser. Efter en briefing under morgenmaden i afdelingen, drog vi ud til marken ved vores skov.

 1. standplads: ”Stafet-spor”.
  Hver afdeling havde 4 stk. 80 meters spor med 2 genstande på hvert spor. Stafet-delen bestod i at den næste HF fra samme afdeling først måtte starte sit spor, når den foregående hund enten havde fundet 2. genstand på sit spor, eller var nået til slutpinden på sporet. Sådan fortsatte det indtil alle 4 ekvipager havde gået sit spor.

Der var point for hver fundet genstand samt ekstra point for hurtigste hold. Missede genstande ”kostede” 10 sec. i straftid.

Begge afdelinger missede 3 af de 8 genstande, så begge hold gik videre med 50 point fra sporet. Birkerød var imidlertid 50 sec. hurtigere, og det gav ekstra 10 point til holdkonkurrencen.
Resultatet efter sporet var 60-50 til Birkerød.

 1. standplads: Opgave i skoven.
  Her skulle hver deltager gå patruljegang på en skovsti og da der pludselig et stykke væk lød et skud. Så fik de beskeden ”Værsgo, du har 10 min.” uden at forklare nærmere. Det var så op til deltageren selv at finde ud af hvad der skulle udføres.
  Historien var at en bandit havde skudt og dræbt en person, var undløbet og havde gemt sig. Der var placeret en note ved den dræbte person, hvor der stod at han var ”død”. Der var smidt en bærbar computer ca. 3 meter fra ham.
  At en figurant var ”død” medførte noget hovedbrud for flere deltagere, for hvad skulle man stille op med et lig. Et forslag var at kontakte de pårørende. 😉
  Banditten havde gemt sig længere inde i skoven og havde smidt pistolen, et par meter fra sig, ligesom han yderligere havde en kniv i den ene lår-lomme.
  Her var den generelle udfordring for deltagerne, at de både skulle finde ud af hvad der var sket og huske at søge gerningssted og visitere ordentligt. Det var ikke alle der tænkte over at der nok skulle findes en pistol, selv om de havde hørt et skud fra start.
  Karina med Arzu sikrede Birkerød holdet endnu et forspring, ved at være de eneste der fandt alle objekter.
  Resultater her blev 45,5 point til Birkerød og 28 point til København.
 2. standplads: Lydighed og stop
  Til slut var vi tilbage på banen i afdelingen, hvor der ventede nogle kombinerede lydighedsøvelser og et stop. Alt sammen udført lige efter hinanden uden ophold, men som én lang øvelse.

Det lå i luften af Birkerød var foran og selvtilliden i Birkerøds lejr var til at få øje på. Efter 5 år i streg hvor København havde vundet, var udsigten til at tage ”Fadet” til Birkerød positiv. Men det skulle vise sig at selvtilliden dalede noget under de næste øvelser.

Der blev startet med en afdækning på et bord, hvor hundefører herefter gik ca. 20 meter hen og stillede sig parat ved springet. Efter 1. minut blev der kaldt på hunden og der skulle springes med det samme. Straks efter springet skulle der udføres en halsgivning, der gik direkte over i en Fri v. fod. Efter nogle momenter i Fri v. fod kom der, i en afstand på ca. 25 meter, en figurant synligt frem og stod stille efter 3 skridt. Figuranten måtte først anråbes når han stod stille og hunden måtte først løbe når hundeføreren anråbte figuranten og sendes på et medløbs stop.

På trods af afdækningen på bord, manglende belønninger under vejs og det at der kom en figurant med ærme frem under Fri v. fod, så var det dejligt at se så mange lydige hunde og de fleste klarede udfordringen flot.
Her betød det at Ditte fra København med 0 i fradrag og med 3 af Birkerøds hunde der havde udfordringer med springet, resulterede det i at konkurrencen pludselig spidsede til og blev tæt.
Resultatet på banen blev 123,3 point til København og 104,7 point til Birkerød.

Spændingen om slutresultatet blev under sammentællingen suppleret med ristede frankfurtere fra grillen og lidt koldt på dåse. Det endte til sidst med at Birkerød kunne fejre den samlede sejr med 360,4 point mod Københavns 352,6 point. Så de 10 ekstra point fra stafet-sporet kom til at få en afgørende betydning. Tillykke til Birkerød med deres navn på ”Fadet” i 2024.

Begge afdelinger ser frem til 2025 hvor Birkerød vil være vært for den næste dyst, hvor København håber på en revanche.